Veel handwerk

Dit is ideaal voor deelnemers uit de zorgtak van Zonnehoeve.

 

Gezonde voeding

In eigen tempo groeien en rijpen.

1
1

Op Zonnehoeve worden sinds 2011 groenten geteeld in de volle grond en in de tunnelkas. In 2015 zijn we begonnen met de verkoop van groentetassen om meer verbinding te maken tussen de boer en de burger. Vorig jaar zijn we meer toe gaan werken naar een echt CSA model, dat we dit jaar voort zullen zetten. Daarnaast kan er ook nog een abonnement op de groentetas genomen worden.
LOGO TRANS

20160825_114339
Wat is CSA?
CSA is ‘Community Supported Agriculture’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘landbouw gesteund door een gemeenschap’. In de jaren tachtig ontstond in de Verenigde Staten de behoefte bij biologische boeren naar contact met de burgers. Op hun beurt wilden burgers meer afweten van de omstandigheden en wijze waarop hun voedsel werd geproduceerd. Meer dan duizend bedrijven in de VS en Canada werken succesvol volgens het CSA-model.

Geen van de CSA-netwerk bedrijven is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal ingrediënten die we in alle bedrijven terugvinden en die de kern van het initiatief vormen. Alle boerderijen beschikken over een relatief vaste ledengroep voor wie de boer produceert. De leden betalen een oogstaandeel voor het volledige seizoen. Die betaling gebeurt in sommige gevallen eenmalig, in andere in twee of drie keer, maar het engagement is steeds voor een volledig seizoen. De leden gaan op deze manier een solidariteitscontract aan met hun boerderij. Een gezonde verbinding van burger naar boer.

Om inzage te krijgen in welke groenten er dit seizoen geteeld worden, vindt u de oogstkalender onder het kopje oogstkalender.

20160818_094611
De Groentetas, hoe werkt het?
Op een vaste dag in de week staat er een tas met 3 tot 5 verschillende groenten voor je klaar. Biologisch-dynamisch geteeld en vers van het land. Het seizoen loopt van april/mei tot en met december. In de zomer, wanneer de oogst rijk is, ontvang je regelmatig meer en in bijvoorbeeld het vroege voorjaar, wanneer er nog niet zoveel variatie op het land is, ontvang je wat minder. Je deelt dus jaar rond letterlijk mee met wat er op het land is qua hoeveelheid en variatie. In de oogstkalender kun je zien welke groente je in welke periode kunt verwachten. In welke week iets precies in de tas komt is uiteindelijk afhankelijk van het weer en andere (natuurlijke) omstandigheden.

De tassen kunnen opgehaald worden van de boerderij, mocht dit voor u niet mogelijk zijn dan kan de tas via de Hofweb (in de regio) klik hier voor de bezorgregio Hiervoor wordt een klein bedrag in rekening gebracht.

U kunt natuurlijk ook zelf een afhaalpunt zijn, een mooi voorbeeld is een kinderdagverblijf in Almere dat wekelijks groenten voor de lunch van de kinderen ophaalt en tegelijkertijd groentetassen voor een aantal ouders meeneemt. Een andere manier is, dat als u met meer dan 10 geïnteresseerden bent, u uw eigen afhaalpunt in de regio kunt creëren. De regio bestaat uit: Almere, Lelystad, Harderwijk, Nijkerk, Blaricum, Laren, Huizen en Eemnes.

Een tas is voor ca. 2 personen.

20160609_184517
Waarom meedoen?
Betrokken: boer en burger samen verantwoordelijk voor voedselzekerheid.
Gezond: geen pesticiden en chemische meststoffen op en in de groenten.
Vers: direct van het land.
Lekker: groenten groeien en rijpen in hun eigen tempo, hierdoor smaken ze beter.
Betaalbaar: door het ontbreken van tussenhandel zijn de kosten laag.
Leuk: jaarlijks minstens 30 verschillende soorten groenten – laat je verrassen door een onbekende groente.
Energie zuinig: door plaatselijke afzet wordt transport tot een minimum beperkt.
Beleef de seizoenen: eet wat het seizoen ons biedt.

Wat als u op vakantie gaat?
Wat is er leuker dan een tas met groente aan uw vrienden, familie of buren te geven? Lukt dit niet, dan kunt u minstens twee weken van te voren laten weten in welke week u geen tas wilt ontvangen.

Wat kost het?
Er is een keus uit drie verschillende abonnementen.
• Een maandabonnement voor € 35,-
• Een kwartaalabonnement voor € 100,-
• Een jaarabonnement voor € 250,-
Het jaarabonnement kan in maximaal 3 termijnen betaald worden.

Brood en zuivel
Aanvullend op uw oogstaandeel kunt u zich naar wens ook opgeven voor brood en later in het jaar voor zuivel. Dit geldt niet voor de klanten die hun tas via de Hofweb geleverd krijgen. Deze klanten kunnen ons brood bij de Hofweb bestellen.

Het brood komt van onze eigen bakkerij. De enige Demeter bakkerij die van eigen graan brood bakt in Nederland. Brood zonder toevoegingen. U kunt minimaal een dag van te voren uw bestelling opgeven en dan voegen wij uw bestelling toe aan de tas. Voor het brood ontvangt u maandelijks een factuur.

Voor ons assortiment klik op onderstaande link. Met de bakkers ben ik overeengekomen dat ik 20% korting mag verlenen!
Bestellijst brood

Daarnaast leveren wij ook groente aan het Voedselkollektief Amersfoort, De Nieuwe Graanschuur, Natuurwinkel Almere, Rechtstreex Utrecht en de Hofwebwinkel.