was successfully added to your cart.

Winkelmand

Eerste kwartaal 2019

By 3 mei 2019Nieuws

Beste website bezoekers.

Het is op dit moment half april en 22 gr. De zon schijnt volop en verwarmt de aarde. Dat is ook van belang voor de landbouw. De landbouw met alles wat leeft, speelt zich af tussen zon en bodem. Niets staat daar los van, al lijkt het door de huidige intensivering in de landbouw soms wel zo. De boer kan de natuur helpen om de zon op een goede manier zijn werk te laten doen. We leven dan in symbiose met het systeem aarde.

Het bovenste zijn de eerste regels van een document ‘Naar een duurzaam landbouwbeleid: transitie van de Nederlandse bodem, boer en burger (transitie Coalitie Voedsel 2017) door ing. Piet van IJzendoorn (oprichter Zonnehoeve)’.

Kort gezegd gaat het om een stabiel veerkrachtig ecosysteem te ontwikkelen en dat begint met de verzorging van de bodem met haar bodemleven. Het sluiten van kringlopen is daarbij belangrijk. Zonnehoeve probeert hier zijn steentje aan bij te dragen door geen kunstmest of andere toevoegingen te gebruiken, maar met eigen mest ter verbetering op een natuurlijke wijze van de bodemflora, aan goede vruchtwisseling te doen en de grond te laten rusten als de oogst binnen gehaald is. Dat is ook waar Zonnehoeve voor wil staan. Op 15 april 1982 is Zonnehoeve gestart met het op deze manier bewerken van de grond welke Piet toegewezen kreeg van Domeinen. Het was toen net zo mooi weer als nu en in twee dagen tijd is toen 50 ha grond bewerkt en ingezaaid. De kalfjes in de opfok toentertijd is het begin van de kudde koeien om zo in eigen mest te kunnen voorzien. Op deze manier heeft Zonnehoeve de kringloop gesloten, maar er is meer dan dat. Als je alles wat leeft met respect behandelt, creëer je meer dan kringlopen. Je komt in een positieve en vitaliserende ontwikkelingsspiraal. Eén en één is meer dan twee.

Deze visie en gedachten goed wordt nu overgenomen door een jongere generatie om samen in de voetsporen van Piet van IJzendoorn verder te gaan en dit verder uit te bouwen op Zonnehoeve.

Wil je ervaren hoe dit gebeurd en met eigen ogen aanschouwen, kom dan op onze

open- dag op 16 juni vanaf 11.00 uur.

Of kijk eens op www.transitiecoalitievoedsel.nl .

Namens het team Zonnehoeve, Hendrik Braam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.