was successfully added to your cart.

Winkelmand

Eerste kwartaal 2019

By | Nieuws | No Comments

Beste website bezoekers.

Het is op dit moment half april en 22 gr. De zon schijnt volop en verwarmt de aarde. Dat is ook van belang voor de landbouw. De landbouw met alles wat leeft, speelt zich af tussen zon en bodem. Niets staat daar los van, al lijkt het door de huidige intensivering in de landbouw soms wel zo. De boer kan de natuur helpen om de zon op een goede manier zijn werk te laten doen. We leven dan in symbiose met het systeem aarde.

Het bovenste zijn de eerste regels van een document ‘Naar een duurzaam landbouwbeleid: transitie van de Nederlandse bodem, boer en burger (transitie Coalitie Voedsel 2017) door ing. Piet van IJzendoorn (oprichter Zonnehoeve)’.

Kort gezegd gaat het om een stabiel veerkrachtig ecosysteem te ontwikkelen en dat begint met de verzorging van de bodem met haar bodemleven. Het sluiten van kringlopen is daarbij belangrijk. Zonnehoeve probeert hier zijn steentje aan bij te dragen door geen kunstmest of andere toevoegingen te gebruiken, maar met eigen mest ter verbetering op een natuurlijke wijze van de bodemflora, aan goede vruchtwisseling te doen en de grond te laten rusten als de oogst binnen gehaald is. Dat is ook waar Zonnehoeve voor wil staan. Op 15 april 1982 is Zonnehoeve gestart met het op deze manier bewerken van de grond welke Piet toegewezen kreeg van Domeinen. Het was toen net zo mooi weer als nu en in twee dagen tijd is toen 50 ha grond bewerkt en ingezaaid. De kalfjes in de opfok toentertijd is het begin van de kudde koeien om zo in eigen mest te kunnen voorzien. Op deze manier heeft Zonnehoeve de kringloop gesloten, maar er is meer dan dat. Als je alles wat leeft met respect behandelt, creëer je meer dan kringlopen. Je komt in een positieve en vitaliserende ontwikkelingsspiraal. Eén en één is meer dan twee.

Deze visie en gedachten goed wordt nu overgenomen door een jongere generatie om samen in de voetsporen van Piet van IJzendoorn verder te gaan en dit verder uit te bouwen op Zonnehoeve.

Wil je ervaren hoe dit gebeurd en met eigen ogen aanschouwen, kom dan op onze

open- dag op 16 juni vanaf 11.00 uur.

Of kijk eens op www.transitiecoalitievoedsel.nl .

Namens het team Zonnehoeve, Hendrik Braam.

Vierde kwartaal 2018

By | Nieuws | No Comments

Beste websitebezoekers,

Het vierde kwartaal van 2018 ligt achter ons, samen met de kortste dag. We gaan weer lichtere tijden tegemoet, op het noordelijk halfrond treedt de winterzonnewende op, elke dag weer langer licht.

Het vierde kwartaal stond in teken van de boerderij winterklaar maken. Akkers werden ingezaaid met groenbemesters en later geploegd. Het werd kouder werd de paarden kregen hun winterdeken om en de koeien kregen een nieuwe stier Höga. Een jonge stier met veel potentie, kom rustig eens kijken bij de koeien en onze stier Höga. De rust op de boerderij keert weer terug en de mensen zijn zich alweer langzaam aan het voorbereiden op het voorjaar. Daar tegenover stond de grote drukte in onze bakkerij ‘Het Zonnelied’. Begin december kwam de roep al om kerststollen en oliebollen. Het was werken tegen de klok om alle specialiteiten van ‘Het Zonnelied’ rond de feestdagen klaar te hebben liggen voor onze klanten. Maar met vereende krachten van alle medewerkers op de boerderij is dit dan toch maar mooi gelukt. Hier blijkt weer dat als het er op aankomt wij als Zonnehoevers voor elkaar klaarstaan ook al hebben wij allemaal zo onze eigen taken en verantwoordelijkheden. Hier werd gewerkt aan een gezamenlijk resultaat door een optimale afstemming tussen de eigen werkzaamheden en die van het geheel.  Volgens mij staat Zonnehoeve daarvoor, ik ben er trots op en hoop dat deze trend zich voortzet in 2019.

Ik wens u in een mooi en gezond 2019 toe en misschien overweegt u om eens langs te komen, doe dat gerust en wie weet ontmoeten wij elkaar!

Namens team Zonnehoeve Zeewolde,

Hendrik Braam

Nieuwe broodwinkel het Zonnelied

By | Nieuws | No Comments

Als u het Zonneliedbrood eet proeft u puurheid. Onze bakkers gebruiken uitsluitend biologische ingrediënten, zoveel mogelijk van Demeter-kwaliteit. Wij voegen verder niets  toe. Ons brood wordt met veel zorg, aandacht en vakmanschap gemaakt. En dat proeft u!

Daarom heeft bakkerij “Het Zonnelied’ Zonnehoeve Zeewolde een broodwinkel geopend in Homerusmarkt Almere-poort. Veel Almeerders kennen ons brood al via de biologische zaterdagochtend markt op Stadsboerderij de Kemphaan en via de Hofwebwinkel (www.hofweb.nl) maar nu ook zelf af te halen in onze nieuwe broodwinkel.

Het adres is, Homerus-Markt, Alseidenstraat 20-18 Almere-Poort

Openingstijden:

Maandag 12.00 – 17.00 uur
Dinsdag 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 10.00 – 17.00 uur
Donderdag 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 – 16.00 uur

Onze bakkers bakken elke ochtend vanaf 02.00 uur uw brood zodat het nog warm in de winkel komt te liggen.

Derde kwartaal 2018

By | Nieuws | No Comments

Beste websitebezoekers. Toen de meeste mensen van hun vakantie wisten te genieten. Stonden de maanden juli en augustus op Zonnehoeve in het teken van oogsten, maaien en hooien. Specifiek augustus is op het noordelijk halfrond de maand waarin de oogst wordt binnengehaald. Op het noordelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische zomer. De eerste helft van de maand behoort tot de zogeheten hondsdagen, gemiddeld de warmste periode van het jaar. In de loop van de maand begint de gemiddelde etmaaltemperatuur iets terug te lopen. De gemiddelde temperatuur over de gehele maand ligt een fractie lager dan in juli. Maar deze zomer was heet en dat was ook te merken op de akkers. Naast alle drukte van het oogsten overdag nu ook ‘s nacht het sproeien van het land, de sperziebonen vroegen namelijk om water. Met vereende kracht van medewerkers, familieleden en bewoners van Zonnehoeve zijn de pompoenen van het land gehaald.

Dagen achter elkaar werden de pompoenen één voor één op de lopende band gelegd om gesorteerd te worden voor de juiste krat. Mooie kleine en grote ronde oranje pompoenen kwamen van de akker. Wil je ze proeven dan zijn ze o.a. te koop bij ons in de erfwinkel. Maar naast al deze werkzaamheden was er ook nog tijd voor het organiseren van diverse activiteiten. Neem nu bijvoorbeeld het ponykamp. Een 25 tal paardendames en jawel 1 heer hebben samen onder leiding van de dames van de Stoeterij een geweldige week gehad. Het bezig zijn de hele dag met je grootste hobby is natuurlijk ook fantastisch.

Last but not least onze ‘Bourgondische maaltijd ‘Weidegangen’.Een bourgondische maaltijd tussen de koeien midden in het weiland. Het was een bijzonder en succesvol evenement ‘koe versus burger’. Heb je dit gemist als websitebezoeker, volgend jaar weer een kans!

Al met al een zomer van drukte, plezier en beleving en nu het mooie najaar tegemoet.

Namens het team Zonnehoeve, Hendrik Braam.

Pop-up restaurant midden in het weiland

By | Nieuws | No Comments

Op de Biologisch-Dynamische boerderij Zonnehoeve gebeuren deze zomer bijzondere dingen. Eind Augustus bieden wij de mogelijkheid om te dineren in het midden van de klaverweide, tussen de koeien. Met behulp van de chefs van Peter Pan Kookstudio, de bus van het Rijdend Avontuur en de producten van de Zonnehoeve hebben wij alle ingredienten om van de avonden iets unieks te creeeren. Alleen op 30 en 31 augustus en 1 september, aanvang 17:00 uur, kunt u in dit unieke restaurant terecht, dus wees er snel bij! De plekken zijn beperkt tot maximaal 66 personen per avond.

Zonnehoeve stelt voor deze avond een speciaal 4-gangen diner samen voor slechts 45,00 euro p.p. (exclusief drankjes). De producten zijn voor het grootste gedeelte afkomstig van Zonnehoeve, aangevuld met producten van de Hofwebwinkel, waarbij vooral gelet wordt op regionale afkomst en biologisch-dynamische productie.

De avonden worden gezellig afgesloten met een kampvuur en muziek.

U vindt de Zonnehoeve op Priempad 6, 3896 LJ Zeewolde

Graag tot ziens! Aanmelden kan via www.weidegangen.nl

Tweede kwartaal 2018

By | Nieuws | No Comments

Beste website bezoeker,

De astronomische zomer begint op de langste dag van het jaar, 21 juni. Alleen is 21 juni in 2018 is helemaal niet de langste dag van het jaar. De langste dag van 2018 was namelijk 20 juni. Toegegeven, het verschil is niet groot, maar het is er wel degelijk. Op 20 juni kwam de zon op om 5.07 uur en is weer om 22.06 uur onder gegaan. Op 21 juni kwam de zonsopgang op 5.08 uur en ging de zon onder om dezelfde tijd. Op papier een verschil van 1 minuut, maar in werkelijkheid gaat het waarschijnlijk om seconden.

De oorzaak? De stand van de zon.

Voor Zonnehoeve is elke seconde bruikbaar van de zon en de oogst liegt er niet om.

Er wordt met man en macht gewerkt. De erwten zijn bij dit schrijven van het land gehaald en het land wordt weer gereed gemaakt voor de sperziebonen. Als je over het kavelpad loopt zie je dat de pompoenen en mais de grond uitschieten, maar ook de zuring. Deze wordt met man en macht bestreden met mooi resultaat. De paarden met hun veulens lopen in het land en genieten van de zonnestralen. Zelfs de schapen zijn ontdaan van hun winterjas en lopen in hun zomeroutfit rond en doen zich te goed aan het malse gras. Zelfs onze bakker bakt Portugese broodjes met zeezout en olijven, welke op de Biologische weekmarkt van de Kemphaan stadsboerderij Almere te koop zijn. Zonnehoeve geniet van het licht, de warmte, de bodem en de mensen die op Zonnehoeve rondlopen. Wil je dit zelf ook meemaken kom gerust aan, op woensdagmiddag en zaterdagochtend staat de koffie klaar en is er erfverkoop van onze eigen producten en dat is genieten!

Namens het team Zonnehoeve, Hendrik Braam