was successfully added to your cart.

Nieuwsbrief februari 2017

By | Nieuws | No Comments

Nieuwsbrief

Tuinderij
Het kriebelt….. De vorst is uit de grond, de zon schijnt, de merel zingt. De tuin ligt er mooi bij en we hebben er weer zin in. Benieuwd hoe dit seizoen er uit gaat zien. Het teeltplan ligt klaar, plantgoed en zaden, die we vorig jaar niet zelf gewonnen hebben, zijn besteld. Dus zodra het weer het toelaat en de grond droog en warm genoeg is kunnen we weer volop aan de gang.

Om de bodemprocessen te ondersteunen zullen we binnenkort het koemest preparaat uitbrengen. Koemest die in een koehoorn, ingegraven in de aarde, overwinterde. Het gerijpte preparaat wordt, om het uit te kunnen brengen over het land, gedurende een uur geroerd in een ton met water.

boukje
In de kas wordt er al gezaaid, zodat de eerste tassen rond eind april geleverd kunnen worden. Benieuwd naar wat er dit jaar geteeld wordt? Kijk dan op onze website voor de oogstkalender. U kunt zich nog inschrijven voor een groentetas.

Voor meer informatie https://www.zonnehoeve.net/tuinderij/ of bel Boukje op 06-21853974.

Zingen op Zonnehoeve

Eind 2016 ontstond bij ons het idee om samen te zingen op Zonnehoeve. Om samen te komen met ieder die wil, om klank te maken, te verbinden, te genieten en lekker te zingen. Dit doen we elke derde zondag van de maand, met iedere keer een andere workshop gever. Omdat we iedereen willen kunnen verwelkomen, hebben we besloten geen vast entree bedrag te hanteren. Iedereen kan naar vermogen bijdragen. De eerste heeft plaatstgevonden op zondag 19 februari 2017. Houd onze Facebookpagina in de gaten. https://www.facebook.com/Boerderij-Zonnehoeve-449607208506783/

Nieuwe veehouder en stalmedewerker bij de paarden
Graag willen wij ons even voorstellen, wij zijn Emma Vlaanderen en Olivier Schutzelaars. Van oorsprong komen wij uit Haarlem. Vele van jullie kennen waarschijnlijk al onze hond Quila die met regelmaat over het terrein rent. Ook hebben wij paard Gilliam en pony Fix it meegebracht. Olivier gaat zich vooral bezig houden met het melken en verzorgen van de koeien. Emma is bezig met haar opleiding tot zadelpasser + zadelmaker en is tevens te vinden bij de paarden. We hebben met de meeste mensen al kennis gemaakt en hopen op een prettige samenwerking en een fijne tijd op de Zonnehoeve. We zijn druk bezig om de melktap weer draaiende te krijgen zodat iedereen binnenkort zijn flesje melk weer kan vullen.

olivier en emmaGroetjes Emma en Olivier 

Tienermoederhuis
De eerste moeders hebben inmiddels hun traject op Zonnehoeve afgerond. Een is teruggekeerd naar ouders, twee anderen zijn gaan samenwonen met hun partner.

De moeders worden in april in het zonnetje gezet en krijgen een verwenmiddag aangeboden door een kerkgemeenschap. Een maand geleden is hier een aanstaande moeder komen wonen die eerdaags gaat bevallen. Een winkel uit Waalwijk heeft naar aanleiding van de uitzending “Vier handen op één buik” zwangerschapskleding geschonken.

Tijdens de opnames van “Vier handen op één buik” zijn mooie foto’s geschoten van Zonnehoeve, waar onze Belgen, Myra en Papillon zich goed lieten bewonderen.

“Kinderdagverblijf ’t Klimrek” in Nijkerk organiseert zaterdag 18 maart as. een voorjaarsmarkt van 10.00 tot 16.00 uur waar Zonnehoeve met een stand aanwezig is.

Groetjes Marcel en Carla

Kantine gele stal
Vanaf oktober 2016 is er een team van hardwerkende mannen aan de slag gegaan met het bouwen van een kantine in de pensionstal. En het eindresultaat mag er zijn! Inmiddels kunnen wij al een enige tijd genieten van een warme kantine en wordt de kantine alleen nog maar mooier.

unnamed unnamed1

Naar een toekomstbestendige LandbouwCULTUUR woensdag 5 oktober van 10.00 – 16.00 uur

By | Nieuws | No Comments

Op 5 oktober 2016 vindt het jaarlijkse congres van de BD Vereniging, de sectie landbouw van de Antroposofische vereniging en Stichting Demeter plaats op Zonnehoeve. Dit congres gaat over het gezamenlijk vormgeven van een levende landbouw-en voedselcultuur en de rol en functie van het keurmerk Demeter om deze ontwikkeling te faciliteren en meerwaarde te creëren. De uitnodiging vindt u via onderstaande link:
landbouwcultuur-van-de-toekomst-congres-bd-demeter

 

Open dag zondag 19 juni 2016

By | Nieuws | No Comments

Lekker naar de boer!
Wilt u weten hoe brood van eigen tarwe gebakken wordt, rauwe melk tappen uit een melktap, eigen gemaakte zuivel proeven, meer weten over gezonde groente, koeien met hoorns zien, een veulentje over de neus aaien en meer te weten komen over onze biologisch dynamische werkwijze? Kom dan naar onze open dag op zondag 19 juni a.s.

Van 10.00 uur tot 16.00 bent u van harte welkom op het boerenerf van Zonnehoeve, als deelnemer van de landelijk Open Dagen Lekker naar de Boer, een initiatief van Biologica.

Er is van alles te zien, te doen, te knuffelen, te eten en te drinken.

  • Doe mee aan een rondleiding die gegeven wordt door één van onze ondernemers, maak kennis met al onze activiteiten en ontdek wat Zonnehoeve u het jaar rond te bieden heeft.
  • Neem een kijkje in onze bakkerij “Het Zonnelied”.
  • Proef ons brood, onze zuivel, groente en vlees.
  • Kom kijken naar de springwedstrijd (paarden) in de gele rijbaan.
  • Rijd een rondje op een pony (voor kinderen), teken in voor paardrijles en maak kans op een gratis les.
  • Koop mooie aardewerkproducten en 2e hands kleding/spullen waaronder ook paardenspullen.
  • Help mee met waterballonnen, tekenen en schilderen op en bij de WaterDroomBoot. Jouw tekening of werkje krijgt uiteindelijk een plek aan de binnenkant van de boot.
  • Geniet van de koeien met kalfjes, paarden met veulens, kippen, pauwen en schapen.

Nieuwsbrief mei 2016

By | Nieuws | No Comments

Afscheid
Dag mooie dame!
bosse
Bossen was een van onze oudste koeien. 15 jaar is ze geworden. Een liefdevolle moeder die veel kalveren groot heeft gebracht. Jonge pinken hielp ze wennen aan de melkput en de voorbijganger kon bij haar altijd wel een aai kwijt. Al die trouwe jaren van dienst hebben haar moe gemaakt. De laatste maanden zagen we haar steeds een beetje achteruit gaan. Lief als altijd maar nu toch echt een oma. Daarom is er besloten haar de rust te gunnen. Samen hebben Boukje, Marit en Maaike Bossen naar de plaatselijke slager gebracht. Haar vlees zal terug keren naar Zonnehoeve. Dit is haar laatste dienst voor ons. Ze is door bekende handen gedragen naar haar laatste rustplek. Bossen, dank je wel voor alles!

Weidegang
Het weideseizoen is inmiddels van start gegaan. Zowel de koeien als de paarden staan op het moment heerlijk te genieten van het prachtige weer en het lekkere gras.

Akkerbouw en veeteelt
De tarwe voor de bakkerij staat mooi op de akker, de aren zijn al zichtbaar. Ook de erwten die een paar weken geleden gezaaid zijn, staan al fier in de wind.

De eerste kalfjes zijn geboren. Het zijn kalfjes van de pinken die uit het natuurgebied komen. Deze pinken hebben maanden lang met  Jersey stier Hummer doorgebracht en hebben nu prachtige kalfjes voortgebracht. Het zijn net reetjes…

kalf 

Wilt u onze kalfjes komen bewonderen? Kom dan naar onze open dag op zondag 19 juni a.s. van 10.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie kijk op onze website https://www.zonnehoeve.net/blog/ en onze Facebook pagina.

Tuinderij
De eerste tassen van het seizoen met raapstelen, sla, rucola, spinazie en radijs zijn inmiddels geleverd. In de kas zijn de tomaten en meloenen al weer uitgeplant, worden er zaden gewonnen en op het land groeien na een koude start de uien, knoflook, kapucijners, peultjes, sla, andijvie, koolrabi en spitskool gestaag. De aardbeien staan in bloei en er wordt volop gezaaid, geplant en geschoffeld. Wilt u ook genieten van verse en vitale groente?  U kunt zich nog inschrijven. Mail of bel Boukje: Boukje@zonnehoeve.net / 06 218 53 974 

Pony- en paardencarrousel 2016
Op 23 april was het zover. Na weer een seizoen hard trainen was de dag waarop de pony carrousel zich ging meten met de andere groepen uit het land aangebroken. Het was dit keer extra spannend omdat de groep in een hogere divisie was beland door de resultaten uit de voorgaande jaren. Ze hadden 2 keer eerder meegedaan en beide keren mochten zij de 1e prijs in ontvangst nemen. En nu ze in de 1e divisie waren beland, konden ze zich plaatsen voor het NK, wie wil dat nou niet? Al met al, de druk op alle schouders was erg groot. En ja hoor, de 1e plaats was wederom voor ponycarrousel Zonnehoeve. Wat een prestatie! Op 12 juni 2016 zullen zij strijden op het NK. Statistisch gezien horen ze daar tot de zwakste, maar natuurlijk gaan ze ervoor en als u hen komt aanmoedigen zal dat zeker helpen!

Ook het paardenteam heeft zich heeft geplaatst voor het NK. Deze groep moest afgelopen 8 mei, Moederdag verruilen voor de carrouselwedstrijd in Bunschoten. Gezien de wisselingen binnen het team en de enorme druk op de schouders, de pony’s hadden zich immers al geplaatst voor het NK en de paardencarrousel heeft ook al twee seizoenen een 1e plek binnengehaald, was er spanning alom. Ondanks een zwak begin van de proef ging de proef ná onderdeel 3 lopen en eindigde zeer sterk. Na een spannende prijsuitreiking kwam uiteindelijk de ontknoping. En hoe gaaf is het dat dan ook de paardencarrousel zich plaatst voor het NK op 12 juni, en dan óók nog eens met een geweldige 1e plaats. 2 teams die voor het 3e jaar op rij winnaar zijn van hun divisie en die nu beide mogen starten op het NK. Hoe wij met 34 paarden naar Houten gaan is een puzzel, maar dat we gaan is een feit. Hopelijk tot 12 juni!

IMG_1457                                   IMG_1468

Tienermoederhuis
Het Tienermoederhuis of een betere benaming “het jonge moederhuis Zonnehoeve” heeft haar deuren geopend op 1 oktober 2015, onder de bezielende leiding van Carla Martherus; één van de ondernemers op Zonnehoeve. Het is een kleinschalige opvang, waar persoonlijke aandacht, begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan jonge moeders in hun zwangerschap of samen met hun kind. Naast de samenwerking met Boer en Zorg is er ook een samenwerkingsverband met jeugdzorg organisatie Pactum aangegaan. In maart 2016 is het aangrenzende gezinshuis bij het jonge moederhuis betrokken en kon ingespeeld worden op de vraag vanuit de jonge moeders. Zij die behoefte hebben aan meer structuur, rust en begeleiding wonen bij Carla en Marcel in huis en zij die al verder in hun zelfstandigheid zijn, wonen aan het aangrenzende deel van het huis, dat middels een doorloop aan elkaar verbonden is. Het jonge moederhuis zet ter ondersteuning de expertise van een Beeldend therapeut en babymassage door een specialist in. Een belangrijk aspect van het zijn op Zonnehoeve is het in contact brengen van de jonge moeders en kind met de dieren en in het bijzonder met de paarden. Op dit moment zijn de 6 beschikbare plaatsen bezet.