Ons asortiment

Brood voor elk moment van de dag en voor elke gelegenheid. En ook nog eens gezond en vol levenskracht. Dat kunt u als broodliefhebber vinden in het assortiment van Het Zonnelied. Wij bieden u bewust een compact assortiment: elk brood heeft zijn eigen specifieke kwaliteit. Van eenvoudige, sterke volkorenbroden tot broden die zijn gecomponeerd met verschillende meelsoorten, kruiden en zaden.

Ons brood bouwt voort op onze Nederlandse broodcultuur, maar is ook geïnspireerd door broden uit verschillende Europese regio’s. De Franse knip, maar ook de Italiaanse stok, gemaakt van licht lemairemeel. Kwaliteit is altijd hét uitgangspunt. Dat betekent voor ons dat elk brood ‘klopt’: de smaak, de structuur en het uiterlijk vormen één karakteristiek geheel én elk brood krijgt de tijd en aandacht die het behoeft. Het is geen continu proces, maar het ene brood rijst in de bollenkast, terwijl het andere brood ‘op de bank’ rijst.

Meelsoorten

Ons volkorenbrood is gemaakt van fijngemalen meel, waarin de hele korrel is verwerkt. We maken ook lichtere broodsoorten van lemairemeel. Lemairemeel is meel waarbij een groot deel van de zemelen wordt uitgezeefd, maar waarbij de mineralen en vitaminen uit de kiem en de kern behouden blijven.

In sommige broden mengen we de verschillende meelsoorten en maken we ook gebruik van roggemeel. Roggemeel geeft een mooie, vaste structuur aan het brood en een fijne smaak.

Zaden, noten en rozijnen

Brood is meer dan meel alleen: in veel van onze broden voegen we zaden, noten of rozijnen toe. Geliefd zijn onze broden met zonnepitten en pompoenpitten.  En een van onze toppers is de volkoren desem slof vol met hazelnoten en rozijnen: een sterk, stoer brood.

De volle korrel

In veel maalderijen worden de kiemen uit het meel gehaald. Dit gebeurt vooral om de houdbaarheid van het meel te verlengen. Maar met het wegnemen van de kiemen gaan ook waardevolle voedingsstoffen verloren. Daarom malen wij voor het Zonneliedmeel de hele, volle tarwekorrel. Zo blijft alle kiemkracht van de tarwe behouden en komt die kracht ook ten volle in onze broden terug.

Lagen

De tarwekorrel bestaat uit een aantal lagen. Aan de buitenkant zit de zemel: deze beschermt de korrel tegen regen en koude. De zemel bestaat vooral uit voedingsvezel en mineralen als ijzer. Direct daaronder volgt de aleuron-laag die is opgebouwd uit eiwitten, vitaminen en mineralen. De kern van de korrel is het hoofdbestanddeel en bestaat voor bijna 80% uit zetmeel, gluten en mineralen. In deze kern ligt de kiem, het begin van een nieuw plantje. Zodra we een korrel in de grond stoppen en water geven, groeit er een nieuwe plant. De kiem bevat vet, enzymen en vitamine B en E.

Niets toegevoegd

Niets extra toevoegen, maar ook niets eruit halen. Dat is ons uitgangspunt. In veel maalderijen worden andere deeltjes aan het meel toegevoegd om het te standaardiseren. Ons volkorenmeel bevat echt de hele vermalen tarwekorrel. En aangezien elk groeiseizoen anders verloopt, wisselen ook de eigenschappen van ons tarwe van jaar tot jaar. Dat is juist een uitdaging voor onze bakkers: met vakmanschap en intuïtie inspelen op een product dat nog puur natuur is.